טיפול, שחזור ותחזוקת סכינים ואוסף - סכינים למבינים

knife big1

סַכִּין
×
 x 

סל הקניות ריק
סל הקניות
סל הקניות ריק

טיפול ותחזוקת הסכינים

  • שמור על הלהבים יבשים ונגב מהם טביעות אצבעות ולחות, לאחר השימוש, באמצעות פיסת בד העשוייה מכותנה או עור צבי יבש ונקי. התהליך הזה חשוב במיוחד עבור להבים העשויים מפלדה בעלת אחוזי פחמן גבוהים (להבי קרבון). הכתמה או חמצון הן תכונות נורמליות עבור פלדה בעלת אחוזי פחמן גבוהים, ולא ניתן להמנע מהן. ההכתמה או החמצון האלו בעצם מסייעות להגן על הסכין מחלודה, ולכתמים יהיה גוון כחול אפור, ולא אדום, כמו חלודה. משיחת הלהב במספר טיפות של שמן איכותי או סיליקון באמצעות פיסת בד כותנה תספק הגנה מצויינת. גם שעווה טובה מהווה הגנה מצויינת.
  • בחן את סכיניך לעתים קרובות ככל האפשר, ונסה לאתר כתמים חשודים. אם תראה כי מתפתחים כתמים או חמצון בעלי גוונים אדומים, מדובר בתחילתה של חלודה ויש לנקות אותה במהירות האפשרית. אם מופיעים כתמים, נסה להסיר את הכתם באמצעות לקה או חומר לניקוי פלדה. להבים העשויים מרוב פלדות האל-חלד בהן נעשה שימוש עבור סכינים אינם חסינים מפני חלודה, אך הם עמידים בפני חלודה וכתמים. אם כך, יש לשמור על נקיון להבי פלדת אל-החלד ולנגב אותם מכל לחות לאחר השימוש, בפרט כאשר מדובר באחת מפלדות אל-החלד החדשות הרבות, בעלות אחוז הפחמן הגבוה, כגון ATS-34 ו-CMP-T440V.

סכינים מתקפלות מצריכות טיפול מיוחד-

  • כאשר לא נעשה בהן שימוש, אחסן בנפרד את הסכינים ואת נדני העור, כיוון שהעור סופג לחות ועשוי לגרום ללהב להחליד. נוזל הטאנין והחומצות הנמצאים בעור עשויים להחליד או להכתים את הפלדה. אחסן את נדני העור יחד עם חומרים משמרי עור או שמן מינק.
  • סכינים מתקפלות מצריכות טיפול מיוחד. שמרו על נקיונו של מכשיר הנעילה בדגמים המתקפלים, והבטיחו כי הוא נקי מפסולת. טיפה מזדמנת של שמן קל ונטרלי (למשל שמן סיליקון או שמן לא חומצי אחר) על כל אחד מהחיבורים תבטיח פעולה חלקה של הלהב בעת הסגירה והפתיחה. על הלהבים להפתח באופן חלק ולהחליק חזרה בעת הסגירה. פתיחה וסגירה כזו היא מה שהותיקים מכנים "ללכת ולדבר" היטב.
  • שמרו על חדות הסכינים. סכין חדה היא בטוחה יותר לשימוש. כדי לחתוך עם סכין חדה, יש צורך במאמץ מינימלי, ולכן הסיכוי שתחליק ותפצע אתכם הוא נמוך. סוד ההשחזה הנכונה הוא לעשות זאת באופן קבוע. השתמשו באבני השחזה, ערכות השחזה מקצועיות (אנו ממליצים על לנסקי או ספיידרקו) או בפלדת השחזה (טונגסן קרסיל או שטול קרמי או יהלום), או במנגנון אחר, לעתים תכופות. אם אתם מתקשים לתחזק את חוד הסכינים שלכם, דאגו כי הם יושחזו באופן מקצועי.
  • לעולם, אם אינכם מומחים בכך, אל תשחיזו להבים באמצעות גלגל השחזה המונע חשמלית, העשוי לשרוף את החיסום (temper) של הלהב על ידי חימומו הבלתי מבוקר. מדובר באותו סוג המשחיז במהירות-גבוהה הנמצא ברוב חנויות כלי הבית והוא מאיכות נמוכה.
  • זכרו כי סכינים הם כלי חיתוך והלהבים שלהם חדים מאוד. לכן, שמרו על זהירות כאשר אתם מתעסקים עם הסכין שלכם. ולעולם, אל תשמשו בסכין שלכם כאזמל, מוט פריצה, מברג או פטיש. אם הסכין שלכם הוא סכין טוב, אזמל, מוט פריצה, מברג או פטיש ככל הנראה יעלו פחות מאשר החלפת הסכין. אל תהלמו על חלקו האחורי של הלהב. שמרו סכינים חדות הרחק מידיהם של ילדים קטנים.
  • תמיד חתכו באמצעות הקצה והרחיקו את הסכין מגופכם. לסכינים עשויים להיות קצוות חדים כתער, ולכן טפלו בכל הסכינים בזהירות ובכבוד. אל תשתמשו בהן להטלה, אם הן לא יוצרו במיוחד עבור המטרה הזו.
  • אם תישא אולר בכיסך, יחד עם מטבעות או מפתחות, אתה עלול לשרוט את הניצב וטבעת החיבור ללהב (בולסטר). באותה המידה, הם ישרטו גם אם תשמור את כל הסכינים בקופסת קרטון כאשר הן מונחות אחת מעל השניה. השריטות יפחיתו מערכן.
  • על חדר האיחסון להיות דל בלחות וקריר.

טיפול באוסף סכינים:

זכור לטפל בצורה מצויינת באוסף שלך, כיוון שאתה מהווה אוצר, למשך שנות חייך, על מנת שהדורות הבאים יוכלו להינות ממנו. לחות וטביעות אצבעות הם הנבלים העיקריים, מהם יש להמנע. בחן את האוסף שלך באופן תקופתי ואחסן את הסכינים שלך במקום יבש. כלל טוב הוא לוודא כי החדר בו אתה מאחסן את הסכינים שלך נוח לשהות, כיוון שמקומות כאלה מהווים מקומות אחסון טובים. על חדר האחסון להיות דל בלחות וקריר. המנע מאיזורים בעלי לחות גבוהה באופן יחסי, או גיוון רב בטמפרטורות. (הלחות עשויה להיות גבוהה בעליות גג ובמרתפים, במיוחד אם הם אינם מחוממים או מבודדים. לחות שמקורה בעיבוי עשוייה לבוא במגע עם הסכינים שלך, אם הן מאוחסנות באיזורים כאלו). אם אתה גר במקום לח, השתמש בג'ל סיליקה או בחומרי ייבוש אחרים על מנת לשמור על יובש הסכינים שלך, ואחסן אותם בתוך שקית פלסטיק חזקה, חסרת חורים, אותה ניתן לסגור בצורה הדוקה. השתמש בחומרי ייבוש רק עבור אחסון לטווח-קצר. התאמץ לנגב את הסכינים שלך לפחות פעם בחודש. האוסף שלך עשוי לאבד מערכו במהירות אם תאפשר למצב הסכינים להתדרדר בשל טיפול ותחזוקה לקויים.

  • האם לנקות או לא לנקות את סכיני הווינטג' שלך:

ראשית, מילת אזהרה: אם אתה חושב שלסכינים שלך יש ערך משמעותי, התייעץ באיש מקצוע. פריטים בעלי ערך רבים (לרבות סכינים) נפגמים בכל שנה על ידי אנשים המיישמים טכניקות שימור או נקיון מוטעות. אם אתה רוצה לנקות את הסכינים שלך, התאמן על סכינים פשוטות עד שתלמד כיצד לעשות זאת.

לחות וטביעות אצבעות הן הנבלים העיקריים מהם יש להמנע.

טיפול בסכיני מטבח:

  • ·סכיני מטבח טובות עשויות להוות השקעה גדולה, אך אם מטפלים בהן כהלכה, הן יכולות להחזיק למשך חיים שלמים. ניקוי הסכינים לאחר כל שימוש יסייע לשמור עליהן במצב הטוב ביותר ולקדם את בטיחות המזון. מים המהולים במעט סבון מנקים מבלי לפגום, וניקוי ידני נמשך דקות אחדות ובאמת מטפל בסכינים שלך. לעולם אל תשתמש במדיח כלים על מנת לנקות את הסכינים הטובות שלך (בין אם הן סכיני מטבח ובין אם לאו). מדיח כלים עשוי להסיר את החיסום (temper) מהחוד ולהפוך את הלהבים לרכים מכדי שתוכל לשמר את חודם. כאשר אתה מנקה את הסכינים שלך, וודא כי הלהבים לא נוגעים או מתנגשים בפריטים אחרים. קילוחי המים במדיח הכלים שלך עשויים להפיל את הסכינים על חפצים קשים אחרים. זכור כי חוד החיתוך המדויק עשוי להפגם אם הוא יכה בסכו"ם אחר, בסירים או במחבתות.

תמיד השתמש במשטח חיתוך מתאים:

  • ·תמיד השתמש במשטח חיתוך מתאים במטבח, על מנת להפיק את המיטב מחדות הסכינים שלך. השתמש במשטח חיתוך העשוי מחומר רך וקל לניקוי. אנו ממליצים על משטחי חיתוך העשויים מעץ טבעי או מחומר סינתטי כמו פוליאתילן רך. לעולם, אל תשתמש בזכוכית, קרמיקה, מתכת, שיש או משטח קשה אחר כמשטח חיתוך, כיוון שהם עלולים להזיק לסכינים שלך. כאשר אתה קוצץ מזון בעל חיצוניות קשה או שעוותית (כגון גמבות), הפנה כלפי מטה את הצד השעוותי, כיוון שהבשר הפנימי הרך פוגע פחות בלהב הסכין.
  • ·סכינים מצריכים מקום אחסון יבש ובטוח, ובלוק סכינים הוא נהדר עבור אחסון סכינים. בלוק סכינים ימנע פגיעה ויגן על הלהב מפני פגמים.
  • ·זיהום צולב מהווה דאגה עיקרית בתחום בטיחות המזון. הבקטריה המועברת מהסכינים וממשטחי העבודה, כגון משטחי החיתוך, למזונות אחרים, עשויה לגרום להרעלת מזון. מים המהולים במעט סבון מנקים ומחטאים אם תשטוף בהם את ידיך, את משטח החיתוך ואת הסכין. אנו תומכים בנקיון עקבי ויסודי עבור הטיפול בסכין ובטיחות המזון!
  • ·שמור על נקיון משטח החיתוך העשוי מעץ ושמן אותו במידת הצורך. אל תשתמש בשמן צמחי כיוון שהוא עשוי להפוך למעופש. השתמש בשמן מינרלי או שמן הנמכר על מנת להגן ולאטום את משטח החיתוך העשוי מעץ.
 

ניצבי הסכין

עצם ואייל

העצם מגיעה מעצם השוק של פרות, והאייל מגיע מקרנם של צבאים אשר נושרות מידי שנה באופן טבעי ("אנטלר").

מה שמו של החומר הירוק המופיע על אביזרי הנחושת שעל ניצב הסכין? חומר זה קרוי ירוקת.

מה גורם לחומר הירוק? הוא נגרם בשל מגע, לתקופה ארוכה, של העור עם אביזרי הנחושת.

טיפול ותחזוקה של מספריים ומזמרות

  • שמור על המספריים יבשות ונקיות ונגב מהן טביעות אצבעות ולחות לאחר השימוש, באמצעות פיסת בד העשויה מכותנה או מעור איל יבש. מדי פעם, שמן את איזור ההברגה בבסיס להבי המספריים (רצוי בשמן סיליקון או שמן נטרלי אחר ולא חומצי – אף פעם אל תשתמש בשמן בישול). אחסן בקופסה או בשקיק על מנת להגן על הקצוות החדים. השחז את הלהבים ו/או כוונן את הברגים באופן מקצועי במרווחי זמן קבועים.
  • אל תשתמש במספריים המעוצבות על מנת לחתוך בדים כדי מנת לחתוך כל דבר אחר. אל תשתמש במספריים המעוצבות על מנת לחתוך שיער כדי  לחתוך כל דבר אחר. אל תשתמש במספרי בדים או שיער כדי לחתוך נייר או קרטון.

מה ההבדל בין מספריים למזמרות?

  • ללא תלות במשימה אותה הן מבצעות, מספריים ומזמרות מבוססות על מכונה פשוטה: המנוף.
  • מספריים הן כלי חיתוך בעל שתי טבעות זהות לאצבעות, הממוקמות בידית שלהן. אורך המספריים, בדרך כלל, לא יעלה על חמישה עשר סנטימטרים.
  • מזמרות הן בעלות טבעת אחת הגדולה יותר מהשניה. אורך המזמרות הוא, בדרך כלל, לפחות חמישה עשר סנטימטרים. מספרי הגיזום הכבדות בהן נעשה שימוש לצורך גינון ידועות כמזמרות, כמו גם המכשירים בהם משתמשים תופרים וספרים מקצועיים.
 

"כלים טובים תורמים לעבודה טובה."

ציטוט מאת אלכסנדר קלדר (Alexander Calder) – פסל אמריקאי (1898-1976)

משחזות להבים

עיין באיזור "הטיפול בסכין ועוד" עבור מידע מועיל נוסף, והקדש דקה מזמנך על מנת לשלוח לנו רמזים או טיפים שלמדת בעצמך. תקבל קרדיט באתר במידה ונשתמש בהם. מעוניין במעט חשיפה? רוצה לתגבר את הנוכחות האינטרנטית שלך? יש לך אתר ואתה חושב שחובבי סכינים אחרים ימצאו בו ערך? שלח את הכתבות או את הקישור לאתר שלך אלינו, על מנת שנוכל לכלול אותם בגליון עתידי של הניוזלטר.

מידע בנוגע לתיקון או שחזור סכינים

באופן בסיסי, ישנן שתי קטגוריות של סכינים אותן ניתן לתקן. בחר את שלך:

1. סכינים המיוצרות במפעל

לדוגמה: Spyderco, Fox, Camillus, Buck, Case או ZT - Kershaw הן סכינים המיוצרות במפעל. ראשית, במידה ומדובר בדגם המיוצר כעת או יוצר עד לאחרונה, נסה לשאול את המפעל שייצר אותו. ייתכן כי עדיין חלה עליו אחריות היצרן, כיוון שרוב היצרנים הטובים מעניקים אחריות לכל החיים בשימוש סביר. היצרן הוא שיבצע את שיחת הטלפון האחרונה על מנת לתקן את הסכין שלך תחת האחריות שלו. תוכל לחפש את אתר האינטרנט שלו ולברר מה הכתובת או מספר הטלפון שלו.

בדרך כלל, המפעל מתקן את הסכין במסגרת האחריות, ולא הסוחר שמוכר את הסכין שלהם. אם כך, תצטרך לשלוח את הסכין למפעל על מנת לבדוק אם הם יוכלו לתקן את הסכין תחת האחריות, או אם תצטרך לשלם עבור התיקון. משלוח הסכין התקולה ישירות ליצרן יסייע להימנע מעיכוב. תיקון-עצמי של רוב הסכינים המיוצרות במפעל יסיר את אחריות היצרן. זו הסיבה שרוב המפעלים אינם מוכרים חלקי חילוף. אם הסכין שלך זקוקה לתיקון, שלח אותה ליצרן הנכון. זכור לשלוח את הסכין ולהצהיר למכס על היצוא על מנת שלא תחויב במס בכניסה לארץ.

התיקון עלול לעלות הרבה יותר משווי הסכין.

אם הסכין שלך כבר אינה מיוצרת, נסה ליצור קשר עם היצרן בכל זאת, ייתכן כי הוא יוכל לעזור. אם הסכין שלך ישנה והיצרן כבר אינו פועל, נסה את אחד ממקומות התיקון הכלולים ברשימה הזו: תיקון – שחזור סכינים

לעתים, תוכל למצוא יצרן סכינים מותאמות אישית מקומי שיתקן או ישחזר את הסכין שלך. שים לב כי תצטרך למצוא מישהו בעל פנאי, חלקי החילוף והידע הנדרש כדי לתקן את הסכין שלך.

לבסוף, ייתכן כי לא תהיה אפשרות לתקן את הסכין שלך בכל עלות, כיוון שלא קיימים חלקי החילוף ואף אחד לא יודע כיצד לתקן אותה. בנוסף, בנוגע לעלות, ייתכן כי התיקון יעלה הרבה יותר משווי הסכין, אך אם היא חשובה לך או שיש לה ערך סנטימנטלי, העלות עשוייה שלא להוות בעיה.

אין באמתחתנו מידע בנוגע לתיקונים או שירותי תיקונים נוסף למידע שהצגנו בעמוד זה. בהצלחה!

2. סכינים מותאמות אישית או עבודת יד

לדוגמה: Randall או Ted Ott הן סכינים מותאמות אישית.

אם יש לך סכין מותאמת אישית, נסה ליצור קשר עם היצרן ולבדוק האם הוא מוכן לתקן או לשחזר את הסכין שלך, או לבצע שיפורים. ייתכן כי עדיין חלה עליה אחריות היצרן, כיוון שרוב היצרנים הטובים מעניקים אחריות לכל החיים, בהנחה שהם נמצאים בחיים ומסוגלים לתקן את הסכין. היצרן הוא שיבצע את שיחת הטלפון האחרונה על מנת לתקן את הסכין שלך תחת האחריות. תוכל לחפש את אתר האינטרנט ולמצוא את הכתובת או מספר הטלפון שלו באינטרנט. ניתן למצוא באינטרנט, רשימה שלמה מאוד של כתובותיהם, מספרי הטלפון ופרטים אחרים של היצרנים.

לבסוף, ייתכן כי לא תהיה אפשרות לתקן את הסכין שלך בכל עלות, כיוון שלא קיימים חלקי החילוף ואף אחד לא יודע כיצד לתקן אותה. בנוסף, בנוגע לעלות, ייתכן כי התיקון יעלה הרבה יותר משווי הסכין, אך אם היא חשובה לך או שיש לה ערך סנטימנטלי, העלות עשויה שלא להוות בעיה.

אין באמתחתנו מידע בנוגע לתיקונים או שירותי תיקונים נוסף למידע שהצגנו בעמוד זה. בהצלחה!

עובדות בנוגע לסכיני פלדה

אילו פלדות עבור אילו סכינים?

טיפול בחום הוא הכרחי ממש כמו סיווג הפלדה.

למעשה, פלדות הסכינים הן פלדות אל-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן, או פלדות שאינן פלדות-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן.

פלדות אל-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן הן עמידות לחלודה, אף כי קשות להשחזה.

פלדות שאינן פלדות אל-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן מחלידות בקלות רבה יותר, אך הן גם קלות יותר להשחזה וגמישות בהרבה, מה שנותן להן יתרון בעיקר בעבודה קשה ושימושי חוץ.

בניגוד למה שמקובל להאמין, חלודה חיצונית, לא פוגעת בביצועי הסכין ואינה בעייתית בסכינים שאינן סכיני מטבח.

באמצעות טיפול הולם בחום, 440 עשויה לשמר את החוד בצורה מעט טובה יותר, וההשחזה שלה עשויה להיות מעט קלה יותר, מאשר פלדת האל-חלד מסדרת ה-400 הנמוכה יותר כמו 420J ואחרות.

פלדת האל-חלד מסדרת ה-400 הנמוכה יותר צוברת פופולריות בקרב המפעלים, כיוון שהיא גורמת לשחיקה מועטה יותר בעת עיצוב המכשיר והן זולות בהרבה.

פלדות אקזוטיות ופלדות מאבקה יקרות מאוד (יש עשרות סוגים), פלדות מדור קודם כמו ATS-34 ו-CPM 440V עולות יותר מאשר פלדות האל-חלד האחרות, וה-CPM 30V היא יקרה מאוד.

להבים העשויים מרוב פלדות האל-חלד בהן נעשה שימוש עבור סכינים אינם חסינים מפני חלודה, אך הם עמידים מפני חלודה או כתמים. אם כך, יש לשמור על נקיון להבי פלדת אל-החלד ולנגב אותם לאחר השימוש, בפרט כאשר מדובר באחת מפלדות אל-החלד החדשות הרבות, בעלות אחוז הפחמן הגבוה, כגון ATS-34 ו-CMP-T440V. אך הם לא זקוקים לטיפול רב כמו הסכינים העשויות מפלדת פחמן.

הטבלה להלן נמסרת לשם נוחות, ניתן להוריד אפליקציה נחמדה לפלדות מגוגל APPS, הנקראת Knife Steel Composition, והיא מעולה.

Attributes and Best Applications of Stainless Steels *

Steel Type Attributes Best Applications
ATS-34
420
440A
Superior edge-holding & stronger than 440 
Strongest but doesn't cut that well
3rd best of 440 types in edge holding
Pocket knives - hunting knives
Rough use knives - throwers
General purpose knives
440B**
440C
CPM 440V
2nd best of 440 types in edge holding
Best of 440 types in edge holding
Best edge holding stainless of all
General purpose knives
Most all knife types
Pocket knives - hunting knives
G2
6A
12C27
Similar to 440C; may be stronger
Similar to 440A; may be stronger
Similar to 6A
Most all knife types
General purpose knives & fighters
General purpose knives
* This assumes the steel is properly heat treated. 
** Few factories use 440B steel anymore.

Periodic Table
Iron


Name: Iron
Symbol: Fe
Atomic Weight: 55.847
Atomic Number: 26
Element Classification: Transition Metal
Discovered By: Known to the ancients.
Discovery Date: n/a (Unknown) Prehistoric
Name Origin: Anglo-Saxon: iron; symbol from Latin: ferrum (iron).
Density (g/cc): 7.874
Melting Point (°K): 1808
Boiling Point (°K): 3023
Appearance: Malleable, ductile, silvery-white metal
Atomic Radius (pm): 126
Atomic Volume (cc/mol): 7.1
Covalent Radius (pm): 117
Ionic Radius: 64 (+3e) 74 (+2e)
Specific Heat (@20°C J/g mol): 0.443
Fusion Heat (kJ/mol): 13.8
Evaporation Heat (kJ/mol): ~340
Thermal Conductivity (@25°C W/m K):
Debye Temperature (°K): 460.00
Pauling Negativity Number: 1.83
First Ionizing Energy (kJ/mol): 759.1
Oxidation States: 6, 3, 2, 0, -2
Electronic Configuration: [Ar] 3d6 4s2
Lattice Structure: Body-Centered Cubic (BCC)
Lattice Constant (Å): 2.870
Lattice C/A Ratio: n/a

Periodic Table
Carbon


Name: Carbon
Symbol: C
Atomic Number: 6
Atomic Weight: 12.011
Element Classification: Non-Metal
Discovered By: Known to the ancients
Discovery Date: n/a (Unknown) Prehistoric
Name Origin: Latin: carbo, (charcoal).Density (g/cc): 2.25 (graphite)
Melting Point (°K): 3820
Boiling Point (°K): 5100
Appearance: Dense, Black
Atomic Radius (pm): 91
Atomic Volume (cc/mol): 5.3
Covalent Radius (pm): 77
Ionic Radius: 16 (+4e) 260 (-4e)
Specific Heat (@20°C J/g mol): 0.711
Fusion Heat (kJ/mol): n/a
Evaporation Heat (kJ/mol): n/a
Thermal Conductivity (@25°C W/m K):
Debye Temperature (°K): 1860.00
Pauling Negativity Number: 2.55
First Ionizing Energy (kJ/mol): 1085.7
Oxidation States: 4, 2, -4
Electronic Configuration: [He] 2s2 2p2
Lattice Structure: Diagonal (DIA)
Lattice Constant (Å): 3.570
Lattice C/A Ratio: n/a