אומנות ההשחזה ושימור הסכין:‏

logo wide

×
 x 

0
סל הקניות
0

אוהבי הסכינים שבינינו וודאי יידוע כי השחזת סכין Sharpening - הוא התהליך שבו מורידים שכבה דקה מאוד של מתכת מקצה הלהב כדי לחשוף שכבה חדשה אחידה יותר ההשחזה מבוצעת  באמצעות אבן השחזה (Whetstone) בעלת Grate (שבכה / סריג) משתנים - מתחילים בשריג גס, וממשיכים לסריג עדין יותר ויותר. השחזה היא הפעולה של יצירת שיניים מיקרוסקופיות קטנטנות. זה תהליך המערב זוית נכונה, לחץ נכון על הסכין, ניסיון וידע (שכל אחד יכול להשיג חינם ביוטיוב).משחיז סכינים

‏Honing - יישור

כאשר חותכים חומרים קשים (גזר / קולורבי / דלעת, עצמות) הסכין עוברת בלאי מסוג אחר לגמרי ולא דורשת השחזה כלל:

שיני הלהב מתעקמות מיקרוסקופית. הלהב עדיין חד, אך כעת קצהו מופנה ימין או שמאלה ממישור הלהב, ולא מסוגל לחתוך כהלכה, כי מה שפוגש את חומר הגלם – הוא לא קצה הלהב, אלא מתכת מעוגלת ולא חדה.

אחת מהדרכים הקיימות לחדד מחדש את הסכין - היא באמצעות השטול. ניתן במספר תנועות פשוטות ליישר את הלהב ולהחזיר אותו למצב החד שלו, כמעט בלי להוריד מתכת, ועם הרבה פחות טרחה ...קנו לכם שטול נורמלי. מהר תראו שרוב התחזוקה שסכין צריכה היא יישור - ולא השחזה!

החיסרון בשטול הוא בסכינים בעלות להב עם ברק גבוה (דמוי מראה) - השטול יכול לגרום לאובך ושריטות קלות באזור הקרוב ללהב, אובך זה אינו משפיע על תפקוד הסכין, אך בסכינים יקרות יכול להחשב כ'טאבו' בהקשר אסטתי של הסכין - בסכינים בעלות ברק גבוה כאלו, משתמשים רק באבני השחזה עדינות מאוד (למשל, גריט 10,000) וכן רצועות עור עם משחות השחזה שונות לתת פיניש סופי כשל מראה.

מהיום נבדיל בין השחזה, לבין חידוד / יישור וגם נדע לעשות זאת:משחיז חשמלי

1. מוביל שומר גם שהשיפוע יהיה מישורי וגם שומר על עקביות בזווית או בזוויות הלהב.

‎2. לחלק האחורי של המפסלת יש תפקיד מהותי בתפקוד של המפסלת. חשוב מאד לשטח אותו (במיוחד כשמדובר במפסלת חדשה). בד"כ עושים את זה פעם אחת וזהו.

‎3. לפני שמתחילים להשחיז, לוודא שהפסלת ישרה ולא נשחקה רק בצד אחד, קורה בד"כ במפסלות היותר קטנות. אפשר ליישר עם אבן גסה בצמוד לבלוק ב-90 מעלות.

‎4. רוב המאמץשצריך להשקיע עכשיו הוא לקבע את המפסלת במוביל בזווית הנכונה. זה לוקח כ-5 דקות. אח"כ אני לא מוציא את המפסלת מהמוביל ועובר איתה דרך כל האבנים (יש גרעון של 800, 1200 ו-8000). בכל אבן לוקח אולי 2 דקות. אח"כ, עובר לפוליש שזה מבחינתי הגילוי הגדול

‎5. כשהמפסלת עדיין במוביל, מורידים את הגרד על האבן העדינה בשניים-שלושה מעברים ואז עובר, כשהמפסלת עדיין במוביל, לפוליש. כשהמפסלת עדיין במוביל, עוברים בכמה מעברים מהירים על העץ ואח"כ על העור. אח"כ מוציאים מהמוביל ועובר גם על החלק האחורי.משחיז

סה"כ כ-10 דקות עבודה על מפסלת (בהנחה שאין במפסלת פצעים ושריטות עמוקות). המפסלת עוברת את המבחן האולטימטיבי של גלוח שערות מהיד, וחותכת בעץ כמו בחמאה. שני הדברים המהותיים הם המוביל ששומר על זווית קבועה ויוצר בלהב מישורים קבועים, ומשחת הפוליש שגורמת ללהב לא רק להיות מפגש של שני מישורים אלא מפגש של שני מישורים חדים וחלקים. המפסלת פשוט עוברת בעץ בלי מאמץ.