קרב הסכינים: MORA Vs. Global - סכינים למבינים

knife big1

סַכִּין
×
 x 

סל הקניות ריק
סל הקניות
סל הקניות ריק

בחודש האחרון באתר "סכינים למבינים" היה דיון בנושא כמה סכין מטבח טובה צריכה לעלות.

עומר יעבץ, איש שאני אישית מאוד מעריך ומכבד, טען שסכיני מטבח של MORA במחיר שווה לכל כיס יספקו את כל הדרישות של בן אדם "מפונק" בקטע של סכינים כמוני. לפני שניגשתי למבחני סכין ה-MORA, שאותם אני אתאר בהמשך, הייתי מאוד ספקן. הרי אני הולך להשוות ביצועים של סכין במחיר 200 ₪ לביצועים של סכין GLOBAL, סכין שמחירה פי שלוש. גילוי נאות, את סכין המטבח שבה אני הולך להתעלל - קניתי במיטב כספי, זאת אומרת שאני לא חייב דין וחשבון לאף אחד ויכול לעשות בה ולכתוב עליה מה שבא לי.

דימה פסלב ('פסל') צילום וכתיבה, סיוע סכינים למבינים.


את הקניה עשיתי דרך אתר "סכינים למבינים" (knive.co.il), המשלוח הגיע תוך שלושה ימים ולמרות שהסכין היא גדולה יחסית הדוור הצליח לדחוס את המעטפה לתיבת הדואר, כל הכבוד לו.
מראה חיצוני
הדבר הראשון שאמרתי כשפתחתי את האריזה היה "וואו", הסכין נראית מאוד מרשים. להב עם טיפה קפיציות באורך "8 מלא, בלי משחקים וקירובים, בגימור יוצא מן הכלל. הידית עשויה חומר פולימרי מאוד מיוחד, ספק פלסטיק ספק גומי בצבע צהוב-ירוק בוהק, בלתי מחליק בעליל. הרטבתי ידיים במים וסבון וניסיתי את האחיזה, הסכין דבוקה ליד ולחלוטין לא מחליקה. כמה צילומים חפוזים וקדימה לעבודה!

mora frosts

 

another photo of mora frosts chef series

 

mora frosts with bottle of vine

נתונים טכניים
כל עוד הסכין נמצאת במטבח ומנסה להשתלב בעבודות הרגילות, בואו נבחן את הפלדה בהיבט התאורטי  - מקצועי.

{rokbox title=|טבלת מתכות| text=|נתוני פלדה|size=|800 600|} images/stories/morachef/image003.jpg{/rokbox}
הפלדה של Mora היא פלדת סנדוויק (Sandvic 12C27) עם 13.5% כרום, 0.6% פחמן ואין בה תוספות של מוליבדן וונדיום, זה מקרב אותה מאוד ל- C440 רגילה. במבט ראשון היא נראית פלדה פשוטה, אבל לאחר מספר שעות של חיפוש מידע באינטרנט וקריאה תגובות בפורומים שונים, לא מצאתי שום תגובה שלילית. כולם מציינים שהשוודים יודעים את מלאכתם בבחירה פלדות, בטיפולים תרמיים ומצליחים להוציא את המיטב ובמחירים סבירים. הרי בסופו של דבר לא כל כך משנה מה יש בפנים, אלה מה מצליחים לעשות ובאיזה מחיר.

מבחן השחזה

אחרי שבועיים של עבודה מאומצת בחיתוך בשר ועופות, פילות דגים, קיצוץ ירקות ועשבי תיבול, ההשחזה כבר לא כמו שהייתה במקור. הסכין כבר לא "מגלחת", אבל עם העגבניות הרכות עדיין מתמודדת ללא היסוס. מבחינתי, זה הזמן לבחון האם ניתן להשחיז בזמן קצר לחדות של גילוח כמו שאני אוהב. לא רציתי להתעסק בהשחזות מסובכות עם אבנים שעולות כפליים מהסכין, אז הלכתי על הפתרון המהיר - הסכין עברה השחזה במכשיר SPYDERCO TRIANGLE , בדיוק לפי הוראות היצרן של המכשיר: ארבעים משיכות על אבן חומה/גסה (על הפאה ובצד) וארבעים משיכות על אבן לבנה (עדינה יותר), בזווית השחזה 40 מעלות.

מורה שף -מבחן עגבנייה

תוך כדי השחזה התרשמתי מאוד לטובה מהפלדה. הפלדה לא רכה מדי בכדי להתקפל וליצור קיפול מעצבן (שבאנגלית נקרע burr) כל פעם מצד אחר של הלהב. היא גם לא קשה מדי בכדי להתפורר, ולהשאיר חתיכות קטנות וליצור מיקרו-מסור עוד יותר מעצבן. ההרגשה הכללית בזמן ההשחזה מאוד נעימה: לא צריך להוריד הרבה "בשר", הסכין נתפסת היטב על האבן, ומגיעה לחדות של גילוח אחרי 5 דקות עם הפסקה באמצע להחלפת דיסק במערכת (הממצאים שלי מעלים כי רוק כבד משפר את פעולת השחזה, בדוק!!). כמצופה, בדיקה רגילה של "גילוח" גב היד עברה בהצלחה. מבחן העגבניה (זורקים עגבניה מגובה 50 ס"מ על הלהב ההפוך) עבר בהצלחה, העגבניה מתפלחת לשניים - והמסקנה: הסכין חדה .

רושם כללי
דברים שלא אהבתי קשורים לשיטת העבודה שלי עם סכיני מטבח. אני רגיל לאחוז את סכין כך שהאצבע המורה צמודה ללהב הסכין. כאן הדבר מאוד לא נוח, אולי בלהב קצר של "6 העניין לא יבוא כל כך לידי ביטוי, אולם בלהב של "8, ההרגשה קצת מוזרה של עבודה בשלט רחוק. אפשר להבין את זה טוב יותר מהתמונות:


אחיזה נכונה של סכין מטבח

כך נאלצתי להחזיק סכין

כך אני מחזיק סכין מטבח בדרך כלל                               ...וכך נאלצתי להחזיק.

חוץ מההרגשה הסובייקטיבית שלי בעניין האחיזה לא מצאתי ולו דבר נוסף רע להגיד על הסכין. הגאומטריה של הלהב מצוינת, הפלדה נבחרה ועברה טיפול תרמי יוצא מן הכלל, הידית מאוד נעימה למגע ולא מחליקה. אפילו אישתי שהיא מאוד סקפטית בקטע של סכינים חדשות משתמשת בה יותר ויותר.
אני בן אדם מפונק, במיוחד באוכל ובסכינים ובשני הנושאים האלה קשה מאוד להפתיע אותי. MORA הצליחה לספק את ההפתעה. לא אשקר ואומר שסכין זו יותר טובה מסכין של GLOBAL שברשותי, זה לא נכון, GLOBAL יותר טובה. אבל, ופה בא אבל גדול: ההבדל העצום במחיר. מי שאין לו אפשרות או רצון לשלם 700-800 ש"ח לסכין מטבח, המלצה שלי לא ללכת למותגים שמנפחים אותם בתוכניות טלוויזיה כמו ARCOS, אלא לחפש סוס עבודה שוודי בשם MORA.

mora frosts series

 

התעללות
הבטחתי התעללות, נכון? קבלו..... אנטומיה של סכינים גדולות.

anathomy

רציונל מאחורי התעללות

בפירוק נאלצתי להשתמש במשחזת זוית, כי הפטיש לא צלח בשבירת הידית. בתגובה להתעללות הסכין שילמה לי בחתך מאוד לא נעים וכואב, וזה גרם לי להעריך אותה עוד יותר.....

mora from inside

image009

image009

כך זה נראה מבפנים

וכמובן שזה לא הסוף.
המשך יבוא, תקבלו את אותו להב שמאוד אהבתי במראה קצת שונה...