מאמרים - סכינים למבינים

knife big1

סַכִּין
×
 x 

סל הקניות ריק
סל הקניות
סל הקניות ריק

טיפול ותחזוקת הסכינים

  • שמור על הלהבים יבשים ונגב מהם טביעות אצבעות ולחות, לאחר השימוש, באמצעות פיסת בד העשוייה מכותנה או עור צבי יבש ונקי. התהליך הזה חשוב במיוחד עבור להבים העשויים מפלדה בעלת אחוזי פחמן גבוהים (להבי קרבון). הכתמה או חמצון הן תכונות נורמליות עבור פלדה בעלת אחוזי פחמן גבוהים, ולא ניתן להמנע מהן. ההכתמה או החמצון האלו בעצם מסייעות להגן על הסכין מחלודה, ולכתמים יהיה גוון כחול אפור, ולא אדום, כמו חלודה. משיחת הלהב במספר טיפות של שמן איכותי או סיליקון באמצעות פיסת בד כותנה תספק הגנה מצויינת. גם שעווה טובה מהווה הגנה מצויינת.
  • בחן את סכיניך לעתים קרובות ככל האפשר, ונסה לאתר כתמים חשודים. אם תראה כי מתפתחים כתמים או חמצון בעלי גוונים אדומים, מדובר בתחילתה של חלודה ויש לנקות אותה במהירות האפשרית. אם מופיעים כתמים, נסה להסיר את הכתם באמצעות לקה או חומר לניקוי פלדה. להבים העשויים מרוב פלדות האל-חלד בהן נעשה שימוש עבור סכינים אינם חסינים מפני חלודה, אך הם עמידים בפני חלודה וכתמים. אם כך, יש לשמור על נקיון להבי פלדת אל-החלד ולנגב אותם מכל לחות לאחר השימוש, בפרט כאשר מדובר באחת מפלדות אל-החלד החדשות הרבות, בעלות אחוז הפחמן הגבוה, כגון ATS-34 ו-CMP-T440V.

סכינים מתקפלות מצריכות טיפול מיוחד-

  • כאשר לא נעשה בהן שימוש, אחסן בנפרד את הסכינים ואת נדני העור, כיוון שהעור סופג לחות ועשוי לגרום ללהב להחליד. נוזל הטאנין והחומצות הנמצאים בעור עשויים להחליד או להכתים את הפלדה. אחסן את נדני העור יחד עם חומרים משמרי עור או שמן מינק.
  • סכינים מתקפלות מצריכות טיפול מיוחד. שמרו על נקיונו של מכשיר הנעילה בדגמים המתקפלים, והבטיחו כי הוא נקי מפסולת. טיפה מזדמנת של שמן קל ונטרלי (למשל שמן סיליקון או שמן לא חומצי אחר) על כל אחד מהחיבורים תבטיח פעולה חלקה של הלהב בעת הסגירה והפתיחה. על הלהבים להפתח באופן חלק ולהחליק חזרה בעת הסגירה. פתיחה וסגירה כזו היא מה שהותיקים מכנים "ללכת ולדבר" היטב.
  • שמרו על חדות הסכינים. סכין חדה היא בטוחה יותר לשימוש. כדי לחתוך עם סכין חדה, יש צורך במאמץ מינימלי, ולכן הסיכוי שתחליק ותפצע אתכם הוא נמוך. סוד ההשחזה הנכונה הוא לעשות זאת באופן קבוע. השתמשו באבני השחזה, ערכות השחזה מקצועיות (אנו ממליצים על לנסקי או ספיידרקו) או בפלדת השחזה (טונגסן קרסיל או שטול קרמי או יהלום), או במנגנון אחר, לעתים תכופות. אם אתם מתקשים לתחזק את חוד הסכינים שלכם, דאגו כי הם יושחזו באופן מקצועי.
  • לעולם, אם אינכם מומחים בכך, אל תשחיזו להבים באמצעות גלגל השחזה המונע חשמלית, העשוי לשרוף את החיסום (temper) של הלהב על ידי חימומו הבלתי מבוקר. מדובר באותו סוג המשחיז במהירות-גבוהה הנמצא ברוב חנויות כלי הבית והוא מאיכות נמוכה.
  • זכרו כי סכינים הם כלי חיתוך והלהבים שלהם חדים מאוד. לכן, שמרו על זהירות כאשר אתם מתעסקים עם הסכין שלכם. ולעולם, אל תשמשו בסכין שלכם כאזמל, מוט פריצה, מברג או פטיש. אם הסכין שלכם הוא סכין טוב, אזמל, מוט פריצה, מברג או פטיש ככל הנראה יעלו פחות מאשר החלפת הסכין. אל תהלמו על חלקו האחורי של הלהב. שמרו סכינים חדות הרחק מידיהם של ילדים קטנים.
  • תמיד חתכו באמצעות הקצה והרחיקו את הסכין מגופכם. לסכינים עשויים להיות קצוות חדים כתער, ולכן טפלו בכל הסכינים בזהירות ובכבוד. אל תשתמשו בהן להטלה, אם הן לא יוצרו במיוחד עבור המטרה הזו.
  • אם תישא אולר בכיסך, יחד עם מטבעות או מפתחות, אתה עלול לשרוט את הניצב וטבעת החיבור ללהב (בולסטר). באותה המידה, הם ישרטו גם אם תשמור את כל הסכינים בקופסת קרטון כאשר הן מונחות אחת מעל השניה. השריטות יפחיתו מערכן.
  • על חדר האיחסון להיות דל בלחות וקריר.

טיפול באוסף סכינים:

זכור לטפל בצורה מצויינת באוסף שלך, כיוון שאתה מהווה אוצר, למשך שנות חייך, על מנת שהדורות הבאים יוכלו להינות ממנו. לחות וטביעות אצבעות הם הנבלים העיקריים, מהם יש להמנע. בחן את האוסף שלך באופן תקופתי ואחסן את הסכינים שלך במקום יבש. כלל טוב הוא לוודא כי החדר בו אתה מאחסן את הסכינים שלך נוח לשהות, כיוון שמקומות כאלה מהווים מקומות אחסון טובים. על חדר האחסון להיות דל בלחות וקריר. המנע מאיזורים בעלי לחות גבוהה באופן יחסי, או גיוון רב בטמפרטורות. (הלחות עשויה להיות גבוהה בעליות גג ובמרתפים, במיוחד אם הם אינם מחוממים או מבודדים. לחות שמקורה בעיבוי עשוייה לבוא במגע עם הסכינים שלך, אם הן מאוחסנות באיזורים כאלו). אם אתה גר במקום לח, השתמש בג'ל סיליקה או בחומרי ייבוש אחרים על מנת לשמור על יובש הסכינים שלך, ואחסן אותם בתוך שקית פלסטיק חזקה, חסרת חורים, אותה ניתן לסגור בצורה הדוקה. השתמש בחומרי ייבוש רק עבור אחסון לטווח-קצר. התאמץ לנגב את הסכינים שלך לפחות פעם בחודש. האוסף שלך עשוי לאבד מערכו במהירות אם תאפשר למצב הסכינים להתדרדר בשל טיפול ותחזוקה לקויים.

  • האם לנקות או לא לנקות את סכיני הווינטג' שלך:

ראשית, מילת אזהרה: אם אתה חושב שלסכינים שלך יש ערך משמעותי, התייעץ באיש מקצוע. פריטים בעלי ערך רבים (לרבות סכינים) נפגמים בכל שנה על ידי אנשים המיישמים טכניקות שימור או נקיון מוטעות. אם אתה רוצה לנקות את הסכינים שלך, התאמן על סכינים פשוטות עד שתלמד כיצד לעשות זאת.

לחות וטביעות אצבעות הן הנבלים העיקריים מהם יש להמנע.

טיפול בסכיני מטבח:

  • ·סכיני מטבח טובות עשויות להוות השקעה גדולה, אך אם מטפלים בהן כהלכה, הן יכולות להחזיק למשך חיים שלמים. ניקוי הסכינים לאחר כל שימוש יסייע לשמור עליהן במצב הטוב ביותר ולקדם את בטיחות המזון. מים המהולים במעט סבון מנקים מבלי לפגום, וניקוי ידני נמשך דקות אחדות ובאמת מטפל בסכינים שלך. לעולם אל תשתמש במדיח כלים על מנת לנקות את הסכינים הטובות שלך (בין אם הן סכיני מטבח ובין אם לאו). מדיח כלים עשוי להסיר את החיסום (temper) מהחוד ולהפוך את הלהבים לרכים מכדי שתוכל לשמר את חודם. כאשר אתה מנקה את הסכינים שלך, וודא כי הלהבים לא נוגעים או מתנגשים בפריטים אחרים. קילוחי המים במדיח הכלים שלך עשויים להפיל את הסכינים על חפצים קשים אחרים. זכור כי חוד החיתוך המדויק עשוי להפגם אם הוא יכה בסכו"ם אחר, בסירים או במחבתות.

תמיד השתמש במשטח חיתוך מתאים:

  • ·תמיד השתמש במשטח חיתוך מתאים במטבח, על מנת להפיק את המיטב מחדות הסכינים שלך. השתמש במשטח חיתוך העשוי מחומר רך וקל לניקוי. אנו ממליצים על משטחי חיתוך העשויים מעץ טבעי או מחומר סינתטי כמו פוליאתילן רך. לעולם, אל תשתמש בזכוכית, קרמיקה, מתכת, שיש או משטח קשה אחר כמשטח חיתוך, כיוון שהם עלולים להזיק לסכינים שלך. כאשר אתה קוצץ מזון בעל חיצוניות קשה או שעוותית (כגון גמבות), הפנה כלפי מטה את הצד השעוותי, כיוון שהבשר הפנימי הרך פוגע פחות בלהב הסכין.
  • ·סכינים מצריכים מקום אחסון יבש ובטוח, ובלוק סכינים הוא נהדר עבור אחסון סכינים. בלוק סכינים ימנע פגיעה ויגן על הלהב מפני פגמים.
  • ·זיהום צולב מהווה דאגה עיקרית בתחום בטיחות המזון. הבקטריה המועברת מהסכינים וממשטחי העבודה, כגון משטחי החיתוך, למזונות אחרים, עשויה לגרום להרעלת מזון. מים המהולים במעט סבון מנקים ומחטאים אם תשטוף בהם את ידיך, את משטח החיתוך ואת הסכין. אנו תומכים בנקיון עקבי ויסודי עבור הטיפול בסכין ובטיחות המזון!
  • ·שמור על נקיון משטח החיתוך העשוי מעץ ושמן אותו במידת הצורך. אל תשתמש בשמן צמחי כיוון שהוא עשוי להפוך למעופש. השתמש בשמן מינרלי או שמן הנמכר על מנת להגן ולאטום את משטח החיתוך העשוי מעץ.
 

ניצבי הסכין

עצם ואייל

העצם מגיעה מעצם השוק של פרות, והאייל מגיע מקרנם של צבאים אשר נושרות מידי שנה באופן טבעי ("אנטלר").

מה שמו של החומר הירוק המופיע על אביזרי הנחושת שעל ניצב הסכין? חומר זה קרוי ירוקת.

מה גורם לחומר הירוק? הוא נגרם בשל מגע, לתקופה ארוכה, של העור עם אביזרי הנחושת.

טיפול ותחזוקה של מספריים ומזמרות

  • שמור על המספריים יבשות ונקיות ונגב מהן טביעות אצבעות ולחות לאחר השימוש, באמצעות פיסת בד העשויה מכותנה או מעור איל יבש. מדי פעם, שמן את איזור ההברגה בבסיס להבי המספריים (רצוי בשמן סיליקון או שמן נטרלי אחר ולא חומצי – אף פעם אל תשתמש בשמן בישול). אחסן בקופסה או בשקיק על מנת להגן על הקצוות החדים. השחז את הלהבים ו/או כוונן את הברגים באופן מקצועי במרווחי זמן קבועים.
  • אל תשתמש במספריים המעוצבות על מנת לחתוך בדים כדי מנת לחתוך כל דבר אחר. אל תשתמש במספריים המעוצבות על מנת לחתוך שיער כדי  לחתוך כל דבר אחר. אל תשתמש במספרי בדים או שיער כדי לחתוך נייר או קרטון.

מה ההבדל בין מספריים למזמרות?

  • ללא תלות במשימה אותה הן מבצעות, מספריים ומזמרות מבוססות על מכונה פשוטה: המנוף.
  • מספריים הן כלי חיתוך בעל שתי טבעות זהות לאצבעות, הממוקמות בידית שלהן. אורך המספריים, בדרך כלל, לא יעלה על חמישה עשר סנטימטרים.
  • מזמרות הן בעלות טבעת אחת הגדולה יותר מהשניה. אורך המזמרות הוא, בדרך כלל, לפחות חמישה עשר סנטימטרים. מספרי הגיזום הכבדות בהן נעשה שימוש לצורך גינון ידועות כמזמרות, כמו גם המכשירים בהם משתמשים תופרים וספרים מקצועיים.
 

"כלים טובים תורמים לעבודה טובה."

ציטוט מאת אלכסנדר קלדר (Alexander Calder) – פסל אמריקאי (1898-1976)

משחזות להבים

עיין באיזור "הטיפול בסכין ועוד" עבור מידע מועיל נוסף, והקדש דקה מזמנך על מנת לשלוח לנו רמזים או טיפים שלמדת בעצמך. תקבל קרדיט באתר במידה ונשתמש בהם. מעוניין במעט חשיפה? רוצה לתגבר את הנוכחות האינטרנטית שלך? יש לך אתר ואתה חושב שחובבי סכינים אחרים ימצאו בו ערך? שלח את הכתבות או את הקישור לאתר שלך אלינו, על מנת שנוכל לכלול אותם בגליון עתידי של הניוזלטר.

מידע בנוגע לתיקון או שחזור סכינים

באופן בסיסי, ישנן שתי קטגוריות של סכינים אותן ניתן לתקן. בחר את שלך:

1. סכינים המיוצרות במפעל

לדוגמה: Spyderco, Fox, Camillus, Buck, Case או ZT - Kershaw הן סכינים המיוצרות במפעל. ראשית, במידה ומדובר בדגם המיוצר כעת או יוצר עד לאחרונה, נסה לשאול את המפעל שייצר אותו. ייתכן כי עדיין חלה עליו אחריות היצרן, כיוון שרוב היצרנים הטובים מעניקים אחריות לכל החיים בשימוש סביר. היצרן הוא שיבצע את שיחת הטלפון האחרונה על מנת לתקן את הסכין שלך תחת האחריות שלו. תוכל לחפש את אתר האינטרנט שלו ולברר מה הכתובת או מספר הטלפון שלו.

בדרך כלל, המפעל מתקן את הסכין במסגרת האחריות, ולא הסוחר שמוכר את הסכין שלהם. אם כך, תצטרך לשלוח את הסכין למפעל על מנת לבדוק אם הם יוכלו לתקן את הסכין תחת האחריות, או אם תצטרך לשלם עבור התיקון. משלוח הסכין התקולה ישירות ליצרן יסייע להימנע מעיכוב. תיקון-עצמי של רוב הסכינים המיוצרות במפעל יסיר את אחריות היצרן. זו הסיבה שרוב המפעלים אינם מוכרים חלקי חילוף. אם הסכין שלך זקוקה לתיקון, שלח אותה ליצרן הנכון. זכור לשלוח את הסכין ולהצהיר למכס על היצוא על מנת שלא תחויב במס בכניסה לארץ.

התיקון עלול לעלות הרבה יותר משווי הסכין.

אם הסכין שלך כבר אינה מיוצרת, נסה ליצור קשר עם היצרן בכל זאת, ייתכן כי הוא יוכל לעזור. אם הסכין שלך ישנה והיצרן כבר אינו פועל, נסה את אחד ממקומות התיקון הכלולים ברשימה הזו: תיקון – שחזור סכינים

לעתים, תוכל למצוא יצרן סכינים מותאמות אישית מקומי שיתקן או ישחזר את הסכין שלך. שים לב כי תצטרך למצוא מישהו בעל פנאי, חלקי החילוף והידע הנדרש כדי לתקן את הסכין שלך.

לבסוף, ייתכן כי לא תהיה אפשרות לתקן את הסכין שלך בכל עלות, כיוון שלא קיימים חלקי החילוף ואף אחד לא יודע כיצד לתקן אותה. בנוסף, בנוגע לעלות, ייתכן כי התיקון יעלה הרבה יותר משווי הסכין, אך אם היא חשובה לך או שיש לה ערך סנטימנטלי, העלות עשוייה שלא להוות בעיה.

אין באמתחתנו מידע בנוגע לתיקונים או שירותי תיקונים נוסף למידע שהצגנו בעמוד זה. בהצלחה!

2. סכינים מותאמות אישית או עבודת יד

לדוגמה: Randall או Ted Ott הן סכינים מותאמות אישית.

אם יש לך סכין מותאמת אישית, נסה ליצור קשר עם היצרן ולבדוק האם הוא מוכן לתקן או לשחזר את הסכין שלך, או לבצע שיפורים. ייתכן כי עדיין חלה עליה אחריות היצרן, כיוון שרוב היצרנים הטובים מעניקים אחריות לכל החיים, בהנחה שהם נמצאים בחיים ומסוגלים לתקן את הסכין. היצרן הוא שיבצע את שיחת הטלפון האחרונה על מנת לתקן את הסכין שלך תחת האחריות. תוכל לחפש את אתר האינטרנט ולמצוא את הכתובת או מספר הטלפון שלו באינטרנט. ניתן למצוא באינטרנט, רשימה שלמה מאוד של כתובותיהם, מספרי הטלפון ופרטים אחרים של היצרנים.

לבסוף, ייתכן כי לא תהיה אפשרות לתקן את הסכין שלך בכל עלות, כיוון שלא קיימים חלקי החילוף ואף אחד לא יודע כיצד לתקן אותה. בנוסף, בנוגע לעלות, ייתכן כי התיקון יעלה הרבה יותר משווי הסכין, אך אם היא חשובה לך או שיש לה ערך סנטימנטלי, העלות עשויה שלא להוות בעיה.

אין באמתחתנו מידע בנוגע לתיקונים או שירותי תיקונים נוסף למידע שהצגנו בעמוד זה. בהצלחה!

עובדות בנוגע לסכיני פלדה

אילו פלדות עבור אילו סכינים?

טיפול בחום הוא הכרחי ממש כמו סיווג הפלדה.

למעשה, פלדות הסכינים הן פלדות אל-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן, או פלדות שאינן פלדות-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן.

פלדות אל-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן הן עמידות לחלודה, אף כי קשות להשחזה.

פלדות שאינן פלדות אל-חלד בעלות אחוזים גבוהים של פחמן מחלידות בקלות רבה יותר, אך הן גם קלות יותר להשחזה וגמישות בהרבה, מה שנותן להן יתרון בעיקר בעבודה קשה ושימושי חוץ.

בניגוד למה שמקובל להאמין, חלודה חיצונית, לא פוגעת בביצועי הסכין ואינה בעייתית בסכינים שאינן סכיני מטבח.

באמצעות טיפול הולם בחום, 440 עשויה לשמר את החוד בצורה מעט טובה יותר, וההשחזה שלה עשויה להיות מעט קלה יותר, מאשר פלדת האל-חלד מסדרת ה-400 הנמוכה יותר כמו 420J ואחרות.

פלדת האל-חלד מסדרת ה-400 הנמוכה יותר צוברת פופולריות בקרב המפעלים, כיוון שהיא גורמת לשחיקה מועטה יותר בעת עיצוב המכשיר והן זולות בהרבה.

פלדות אקזוטיות ופלדות מאבקה יקרות מאוד (יש עשרות סוגים), פלדות מדור קודם כמו ATS-34 ו-CPM 440V עולות יותר מאשר פלדות האל-חלד האחרות, וה-CPM 30V היא יקרה מאוד.

להבים העשויים מרוב פלדות האל-חלד בהן נעשה שימוש עבור סכינים אינם חסינים מפני חלודה, אך הם עמידים מפני חלודה או כתמים. אם כך, יש לשמור על נקיון להבי פלדת אל-החלד ולנגב אותם לאחר השימוש, בפרט כאשר מדובר באחת מפלדות אל-החלד החדשות הרבות, בעלות אחוז הפחמן הגבוה, כגון ATS-34 ו-CMP-T440V. אך הם לא זקוקים לטיפול רב כמו הסכינים העשויות מפלדת פחמן.

הטבלה להלן נמסרת לשם נוחות, ניתן להוריד אפליקציה נחמדה לפלדות מגוגל APPS, הנקראת Knife Steel Composition, והיא מעולה.

Attributes and Best Applications of Stainless Steels *

Steel Type Attributes Best Applications
ATS-34
420
440A
Superior edge-holding & stronger than 440 
Strongest but doesn't cut that well
3rd best of 440 types in edge holding
Pocket knives - hunting knives
Rough use knives - throwers
General purpose knives
440B**
440C
CPM 440V
2nd best of 440 types in edge holding
Best of 440 types in edge holding
Best edge holding stainless of all
General purpose knives
Most all knife types
Pocket knives - hunting knives
G2
6A
12C27
Similar to 440C; may be stronger
Similar to 440A; may be stronger
Similar to 6A
Most all knife types
General purpose knives & fighters
General purpose knives
* This assumes the steel is properly heat treated. 
** Few factories use 440B steel anymore.

Periodic Table
Iron


Name: Iron
Symbol: Fe
Atomic Weight: 55.847
Atomic Number: 26
Element Classification: Transition Metal
Discovered By: Known to the ancients.
Discovery Date: n/a (Unknown) Prehistoric
Name Origin: Anglo-Saxon: iron; symbol from Latin: ferrum (iron).
Density (g/cc): 7.874
Melting Point (°K): 1808
Boiling Point (°K): 3023
Appearance: Malleable, ductile, silvery-white metal
Atomic Radius (pm): 126
Atomic Volume (cc/mol): 7.1
Covalent Radius (pm): 117
Ionic Radius: 64 (+3e) 74 (+2e)
Specific Heat (@20°C J/g mol): 0.443
Fusion Heat (kJ/mol): 13.8
Evaporation Heat (kJ/mol): ~340
Thermal Conductivity (@25°C W/m K):
Debye Temperature (°K): 460.00
Pauling Negativity Number: 1.83
First Ionizing Energy (kJ/mol): 759.1
Oxidation States: 6, 3, 2, 0, -2
Electronic Configuration: [Ar] 3d6 4s2
Lattice Structure: Body-Centered Cubic (BCC)
Lattice Constant (Å): 2.870
Lattice C/A Ratio: n/a

Periodic Table
Carbon


Name: Carbon
Symbol: C
Atomic Number: 6
Atomic Weight: 12.011
Element Classification: Non-Metal
Discovered By: Known to the ancients
Discovery Date: n/a (Unknown) Prehistoric
Name Origin: Latin: carbo, (charcoal).Density (g/cc): 2.25 (graphite)
Melting Point (°K): 3820
Boiling Point (°K): 5100
Appearance: Dense, Black
Atomic Radius (pm): 91
Atomic Volume (cc/mol): 5.3
Covalent Radius (pm): 77
Ionic Radius: 16 (+4e) 260 (-4e)
Specific Heat (@20°C J/g mol): 0.711
Fusion Heat (kJ/mol): n/a
Evaporation Heat (kJ/mol): n/a
Thermal Conductivity (@25°C W/m K):
Debye Temperature (°K): 1860.00
Pauling Negativity Number: 2.55
First Ionizing Energy (kJ/mol): 1085.7
Oxidation States: 4, 2, -4
Electronic Configuration: [He] 2s2 2p2
Lattice Structure: Diagonal (DIA)
Lattice Constant (Å): 3.570
Lattice C/A Ratio: n/a

טבלת מתכות  להורדה לטלפון החכם

הרבה פעמים אנו נשאלים - מה הם צירופי האותיות והמספרים כמו 420HC או VG-10 או N690Co שמופיעים בתיאור הסכין?

אלו שבקיאים יותר ויודעים שמדובר בסוג הפלדה שממנו עשויה הסכין, אך לא תמיד יודעים מה המרכיבים שלה. לכן הכנו לנוחיותכם טבלת מתכות גדולה , אשר מכילה את רוב סוגי הפלדות שבשמוש היום לייצור סכינים וכלי להב.  

כמו כן, מעכשיו ניתן להוריד תוכנה ל-ANDROID שמכילה כמעט את כל הסוגים הקיימים היום בעולם – הורידו את האפליקציה כאן.

או השתמשו בברקוד לקריאה המצורף.

 

סכינים סדרתיות-איך אני אבחר לעצמי אחת טובה?!

מאת דורון לביא, סיוע בעריכה ותיקונים עומר יעבץ.

המאמר מציג דעות אישיות בלבד.

המאמר עוסק באולרים בעיקר ולא בסכינים בעלות להב קבוע (FIX BLADE), למרות שתצורות להב הינן אוניברסליות.

כפי ששמתם בוודאי לב, ישנם צורות שונות וסוגים שונים של להבים.אני כרגע אפרט 4 תצורות עיקריות הרלוונטיות לדיון כאן והנפוצות ביותר:

SPEAR POINT - או בעברית, ראש-חנית. התצורה הזו מקובלת בעיקר בפיגיונות וממקור השם, חנית.

TANTO - ללא תרגום לעברית, הוא סוג הדומה לקצה של חרב סמוראית, גב הלהב נגמר ומתחיל בירידה חדה לכיוון החורפה בצורה שיוצרת מעין משולש מוזר.

 - CLIP POINT זו תצורה שבה גב הלהב נשבר מעט לפני קצהו, מקבל ירידה קלה בחלקו העליון וירידה תלולה באיזור החורפה.

DROP POINT - הלהב דומה לסכין יפאנית הפוכה,רק מעוגלת יפה ולא "משולשת" כמו היפאנית.השפיץ נמצא בקצה התחתון של הלהב. בכל התצורות הללו יש ווריאציות קלות לפה ולשם, אך הן אינן משנות את מהות התצורה.

זו היא התצורה האהובה עליי בסכיני עבודה.

התצורה משפיעה רבות על מהות העבודה שעל הסכין לבצע, לפיכך מצאתי לנכון להזכירה. אמנם כל תצורה מסוגלת לבצע כל מטרה ברמת העיקרון, אבל נדרש לכך יותר כוח או חוסר נוחות בתפעול ואת זה ניתן למנוע.

בנוסף לתצורת הלהב, בדרך כלל הלהבים מגיעים ב-2 גירסאות: להב חלק (ללא שינון) ולהב חצי-משונן (עם שינון על כחצי מאורכו). ישנה תצורה שלישית, של להב משונן כולו (ראה חברת SPYDERCO). לטעמי שינון יעיל לשימושים מסויימים, אך מקשה את ההשחזה ומוגבל בהרבה מלהב חלק או חצי משונן.

למה כן משתמשים בשינון? השיניים משמשות למעשה בעיקר לניסור חומרים קשיחים וחומרים סיביים ופלסטיים כגון חבלים ורצועות ומשמשות בעיקר לחילוץ. דעתי האישית היא שהלהב הטוב ביותר הינו חצי משונן. אמנם ישנו הפסד מבחינת אורך הלהב החלק, אבל השינון מועיל כשצריך אותו.

כעת, שמסקרנו את מבני הלהב הנפוצים ואת תצורות הלהב הקיימות, הגיע הזמן לסנן את הכמויות העצומות שיש לשוק להציע ולבחון מהיא הסכין המתאימה לך למשתמש.

ישנן מספר דרכים ודרכי חשיבה שיעזרו לבחור סכין נכונה:

לאיזה צורך הסכין תשמש רוב הזמן, או: לאיזו עבודה היא נועדה?

כולנו יודעים שסכין יפאני מצויין לחיתוך של נייר וחומרי קרטון. האם מישהו עצר ותהה מדוע?

הסיבה היא פשוטה: ראש הטאנטו ההפוך של הסכין מאפשר הפעלת כוח רב במעט מאמץ בנקודה מסויימת והראש הישר מאפשר חדירה נוחה של הנייר. נתונים כאלו הם חשובים במיון הראשוני - סכין עם ראש drop point תהיה בלתי יעילה לשימוש בעיקר בחיתוכים עדינים עם הקצה (ה"שפיץ") עקב זווית העבודה הלא נוחה. כך גם ראש החנית או הקלפי פויינט. הטאנטו תהיה בחירה סבירה לעניין זוית החיתוך עם הלהב, אך תהיה כבדה ובלתי מתאימה לעבודה רציפה ומדוייקת.

על כן, דמיינו בראשכם מהי הפעולה החוקית הכי נפוצה שבשבילה אתם רוכשים את הסכין, ואז דמיינו אתכם מבצעים את אותה הפעולה עם הסכין שבחרתם. רצוי להתייעץ עם מומחה או משהו שיש לו ניסיון רב.

נוח? מרגיש מתאים? יושב טוב ביד? האחיזה נוחה? מזל טוב,עברתם לשלב הבא!

אחזקה וטיפולים, או: בחירת סוג הפלדה

כל פלדה המשמשת לייצור להבים היא בעלת יתרונות וחסרונות. פלדה קשיחה מידיי עלולה להישבר מנפילה בטעות, פלדה רכה מידי תצטרך אחזקה שבועית) השחזה וכדומה).

מן המפורסמות כי פלדות אל � חלד אינן מחלידות כמעט, עקב שימוש בחומרים מתקדמים, ותחזוקתן על כן קלה מהפלדות הפחמניות הנוטות להחליד (אין צורך להקפיד על שימון ותחזוקה כמו בפלדות הפחמניות). עם זאת פלדות אלחלד גמישות פחות ויש להם נטייה לאבד את ההשחזה שלהן בקלות רבה יותר מן הפלדות הפחמניות והם גם עלולות להיות שבירות בנפילה פשוטה כמו D2 שהיא פלדה בין אל חלד לפחמנית.

(מדריך פלדות ניתן למצוא במונחים באתר).

עם הניסיון וההתעניינות בסכינים כל אחד יכול ללמוד להבדיל ב"רמת המשתמש הממוצע" בין יתרונות וחסרונות הפלדה.ניקח לדוגמא פלדת 440A ו-440C למול למשל AUS32.

פלדות ה-440 רכות מאד לדעתי, למרות שיש אנשים רבים המוכנים לחלוק עליי בנושא. אני צריך לתחזק סכין שילהבה עשוי מפלדת 440 לפחות פעם בשבוע אחרי שהחדות מההשחזה הראשונית במפעל נעלמה לה. לעומת זאת, פלדה מסוג ה-AUS מחזיקה חוד זמן רב יותר, ומצריכה פחות תחזוקה עתידית.

כעיקרון, החיסרון הגדול של סכינים קשיחות מידיי הוא שהם עלולות להישבר תחת מאמץ כגון נפילה או עומס צידי כגון פתיחת ארגז עץ, או עומס צידי דומה.

סוגי נעילה ואפשרויות פתיחה:

קיימים כ-4 סוגים שונים של נעילת הלהב במצב פתוח,והם:

liner lock - נעילת הלהב מתבצעת ע"י פיסת פלדה גמישה אשר מעוקמת ונעה לכיוון שעוקמה, ברגע שהלהב פתוח עד הסוף ונכנסת ל"גומחה" ייעודית, שהיא סך הכל חלק שטוח בקצהו האחורי של הלהב, באופן שהיא מהווה מכשול פיזי ללהב ומונעת ממנו להתקפל בחזרה. בשימוש ע"י יצרנים רבים.

locking frame - שיטה פחות נפוצה, ואינה נמצאת בשימוש ע"י רוב היצרנים. הנעילה מתבצעת באותה צורה, רק שחתיכת הפלדה הגמישה היא חלק מהידית של הסכין, ולא מנגנון פנימי נפרד. דוגמא טובה היא ה � K.I.S.S של קולומביה ריבר.

Lockback - בגב הידית נמצאת מעין מיגרעת עם פיסת פלדה היושבת על ציר. עיקרון הנעילה דומה מאד לשני הסגנונות הנ"ל � לשון מתכת אשר ממלאה מגרעת בתוך קצהו האחורי של הלהב - ההבדל הוא רק במיקום הנועל (גב הלהב ולא ציר הקידמי של הלהב). היתרון הגדול שלה הוא שהנעילה נועלת את הלהב מלמעלה ובכך מוסיפה לחוזק שניתן להפעיל על הלהב לפני שהנעילה תיכשל. רוב סכיני ה -lockback הן דיי מאסיביות.כמו כן השחרור הינו בטיחותי יותר. אופייני ליצרנים � BUCK, SPYDERCO ואחרים.

axis lock - אחרון חביב ואהוב עליי אישית:ידוע גם בעוד כמה שמות בהתאם לחברה היצרנית.השם AXIS שייך לבנצ'מייד, למרות שלקולד-סטיל ולעוד מספר חברות יש משהוא דומה מאד.

כאן הנעילה מתבצעת ע"י פין מפלדה הנע קדימה ע"י קפיץ ואחורה ע"י משיכתו. כשהלהב במצב פתוח הקפיץ דוחף את הפין קדימה והוא נכנס לתוך מגרעת בקצהו האחורי של הלהב, בדומה ללוק-בק. בשונה ממנו,אין מגע על כל שטח המגרעת, מה שעושה אותו לפחות חזק יחסית מהלוק-בק.

יתרונות וחסרונות:

שלוש מתוך 4 הנעילות שפרטתי ניתן לשחרר בעזרת יד אחת ביעילות רבה.

כאן לטעמי הפאקטור העיקרי הוא הנוחות.

האקסיס הוא הכי נגיש ונוח לשימוש ביד אחת, אך חלש יותר מיבנית מסוגי הנעילה האחרים שבהם יש שטח מגע מלא בין הנועל למגרעת.

הלוק-בק הוא הכי פחות נוח לגישה כיוון שברוב המקרים הוא נמצא בין אמצע הגב לחלקה האחורי של הידית. הוא אמנם נועל חזק אבל פחות נוח לשימוש לטעמי. ברוב המקרים מצריך שימוש ב-2 ידיים.

הלוקינג-פריים משמשת בעיקר לנעילת סכינים קטנות למדיי במקרים בהם נתקלתי. מדוע - זאת אינני יודע. ואני מעריך שהיא לא נוחה כל כך ביד המשתמש עקב צורתה הייחודית.

הליינר-לוק היא נעילה יעילה, פשוטה ובעלת סיכוי נמוך לקלקול לאור המיבנה הפשוט. הסכין בדר"כ נוח לתפעול ביד אחת והוא דיי חזק. כנראה לכן זו השיטה הנפוצה ביותר בשוק כיום. החיסרון היחיד שאני רואה לשיטה זו היא קושי בתיפעול לבעליי אצבעות שמנמנות או עבות.

וכמובן שאי אפשר לדבר על סוגי נעילה בלי לפתוח קודם את הסכין...

אפשרויות פתיחה, יש גם כ-4 אפשרויות:

חור אגודל: כשמו כן הוא חור המתאים בגודלו ל"דחיפה" אמיצה של האגודל לתוכו למען הפעלת מנוף (כוח) לפתיחת הלהב.

בליטה לאגודל (thumb stud): זה למעשה פין קטן הבולט מפני השטח של הלהב, שמטרתו היא "להיתפס" ע"י האגודל ובהפעלת מנוף לפתוח את הלהב.

קפיצי (AUTOMATIC) וחצי קפיצי (OPEN ASSIST): "סכין קפיצית" או סכין אוטומטית הינה סכין בה הלהב נתפח בלחיצה כתפור או שחרור נעילה. סכינים אלה אינן חוקיות בישראל, וארה"ב יש מדינות בהן אחזקת סכין זו הינה עברה מסוג פשע החמורה מאחזקת כלי יריה (!). בישראל סכין קפיצית אינה חוקית לנשיאה.

סכין חצי קפיצית (OPEN ASSIST) - היא סכין שברגע שאתה מעביר את אצבעך על בליטה מיוחדת בגב הלהב (כמובן לאחר שחרור ניצרה המונעת פתיחה מקרית) הלהב מזנק החוצה ונפתח במלואו, בתנועה צידית כמו ל-AXIS. לשיטה זו יש שמות רבים, אצל באק למשל היא נקראת A.S.A.P (מתאים לראשי התיבות As Soon As Possible, לא מצאתי פרוש אחר). יש גם גירסה מכאנית הפועלת על עיקרון דומה-לחיצה על בליטה מיוחדת בגב הלהב מביאה את הלהב למצב רבע פתוח, ותנועה קלה עם שורש כף היד מנער את הלהב ופותחת אותו לגמרי. ראו לדוגמא את סידרת "for those how serve" של קולומביה ריבר.

"הקפצה" של הלהב: השיטה האהובה עליי ויכולה להתבצע למעשה בסכינים שונות. מי צריך לעשות תנועות מסורבלות עם האגודל כשניתן בתנועה אחת להקפיץ את הלהב החוצה מתוך הידית?...ובכן,כל מי שאין לו דיי ניסיון בהקפצה, שייזהר.

הקפצה נעשית בעיקרון ע"י תנועה חדה של שורש כף היד כלפי מטה ועצירתה פתאום. האינרצייה משחררת את הלהב למצב פתוח והוא ננעל במקומו.

הערות,אזהרות,יתרונות וחסרונות:

למעשה אין כמעט הבדל בין חור האגודל ל-thumb-stud.שניהם נגישים באותה מידה ונוחים באתה מידה. ההבדל היחיד שאני רואה הוא עיצובי, אם כי בשימוש וחיתוך עומק של הלהב (חציית תפוח) הבליטה תפריעה ללהב לחדור פנימה, בזמן שבעייה כזו אינה קיימת עם החור.

חצי קפיצי (OPEN ASSIST) - שיטה מאד נוחה, אבל מכבידה במשקל עודף את הסכין, מה שלא עוזר לסכין טאקטית למשל. לא כן עם הפתיחה המכאנית, שם אין משקל עודף.

חיסרון בולט הוא אפשרות חסימת תנועת הלהב עם האצבעות, אשר צריכות לאחוז בסכין בזווית מסויימת על מנת ליהנות מיתרונות השיטה.

הקפצה - לא מומלץ לנסות ולהתאמן ליד אנשים או ציוד העלול להיפגע מסכין שעפה מהיד.אמנם לא צריך הרבה אימון בשביל זה אבל הפעמים הראשונות הן מסוכנות. זו השיטה המהירה ביותר והנוחה ביותר,לפחות בשבילי. תנועת ההקפצה בשילוב עם תנועת ההוצאה מהכיס מאפשרת לסכין להיות במצב עבודה תוך כשנייה אחת. עם קצת אימון אפשר להקפיץ כל סכין, ובהתאם צריך להתאמן עם כל סכין חדשה כי נקודת האחיזה בה שונה והאיזון שונה.כללית יותר קשה להקפיץ סכינים עם נעילת לוק-בק, כגון ספיידרקו פוליס.אבל עדיין אפשרי הדבר עם אימון מרובה. :-)

קצרה היריעה מלפרט את כל השילובים בין הלהבים לנעילות ולפתיחות.

אסכם בעובדה שצויינה בתחילת המאמר -

על הסכין להתאים לעבודה המתוכננת לה, סכין שנועדה לבלות את רוב חייה בחיתוך קרטון וחומרים קשיחים עם הקצה הלהב ("שפיץ") צריכה להיות לדעתי קצרה, עבה, עם להב חלק מסוג DROPPOINT ונעילת לוק-בק.

סכין לחילוץ, שתחתוך חבלים ורצועות צריכה להיות ארוכה, משוננת לגמרי , SPEARPOINT ועדיף בעלת אפשרות אבטחה כגון ניצרה.

סכין טאקטית צריכה להיות קלה, מאוזנת היטב, בתצורת SPEARPOINT , קלה לפתיחה וסגירה, וחצי משוננת.

אני מקווה שהבהרתי את הנושאים הללו לשביעות רצונכם, וכשתיגשו לבחור לעצמכם סכין, תדעו לעשות את הבחירה הנכונה והחכמה תוך שקילת הצעותיי במאמר.

עד לפעם הבאה,

"ברווז זה לא עוף דורס" דורון.

knive.co.il

סקירה: סכין לצבא והשימושים לסכין צבאית

נכתב ע"י מערכת אתר סכינים למבינים.

במאמרנו הקודם, סכין חיילים, ניסינו לסקור את  הצורך הפרטני של החיילים בסכין עבודה טוב, אך לא התייחסנו מספיק למקום ולתפקיד שממלאת סכין  בהיסטוריה הצבאית ותפקיד הסכין לצבא במציאות הנוכחית.

הסכין והשימושים הצבאיים הולכים יד ביד אחורה לאורך ההיסטוריה. סכין לצבא נועדה בתחילה כנשק לקרב פנים אל פנים או כגיבוי לחרב, שהייתה בידי הלוחם. במקביל נעשו שימושים שונים בסכינים צבאיות, בין אם ככלי חפירה, כלי חיתוך, כלי דקירה וכלי לסימון. דוגמאות לכך ניתן למצוא בתיעודים היסטורים שונים. הראשונים לעמוד על הקשר בין סכין לשימוש צבאי תועד לראשונה בתקופת הברונזה, בה חישלו פגיונות, חרבות וסכינים מברונזה. רוב השימוש לסכין לצבא בעת ההיא היה בצורת פגיון אשר מטרתו לדקור ולגרום את הנזק המירבי לאוייב.

בעת החדשה הסכינים הצבאיות קיבלו עיצוב חדש ותפקידם הפך לא רק לסכין בצורת פגיון כאשר השימוש העיקרי בסכין לצא הוא כנשק אלא גם ככלי עבודה והשרדות בשטחים עוינים. במהלך מלחמת העולם השניה הונפקו לחיילי ארצות הברית סכיני kabar אשר שימשו אותם הן להתחפרות, הן לחיתוך ואם כלו כל הקיצין גם לקרבות פנים אל פנים. ההיסטוריה מלמדת אותנו כי נעשה שימוש בסכין לצבא שהונפקה ע"י הצבא האמריקני גם לחיסול שבויים בזמן הקרבות העקובים מדם על האיים היפנים.

עם השנים חברת kabar  שמרה על העיצוב המקורי של הסכין (מראה הלהב  הייחודי וליפוף העור על הקת ושחזרה את הצלחתה – כך שצבא ארה"ב חזר והנפיק לחייליו את אותו דגם של הסכין המשופר גם במלחמות קוריאה, ויטנאם, ומלחמת המפרץ – למעשה הצבא האמריקני וחיל הנחתים הנפיקו (ועדיין מנפיקים סכין kabar usmc לכל לוחם או לוחמת כסכין לצבא ולפעילות מבצעית. כיום נמכרת למעשה סכין לצבא kabar  הזהה כמעט לסכין המקורית ממלחמת העולם השנייה ומלבד הגיל הכרונולוגי, לאורך השנים כפי שהוזכר, העיצוב לא השתנה.

דגמים אחרים של סכינים צבאיות באים לתת פתרונות לא אלימים אלא לצרכים הישרדותיים וטכנולוגים בהם נתקלים בזמן השרות בצבא. סכין לצבא מאיכות טובה נותנת פתרון יעיל, זמין נחוץ וזול יחסית לצורך בסיסי של החיל.

כך לדוגמא – אין צורך ממש בסכין "טקטית" לשימוש כסכין לצבא בשירות צבאי רגיל אלא ניתן להסתפק בסכין בעלת להב מפלדה איכותית וקלה להשחזה (רצוי פלדות פחמניות או פלדות כלים) עם ידית אחיזה נוחה ושאם נאבד אותה או היא 'תעלם' חס וחלילה, נוכל לרכוש אחרת ללא חיסרון כיס כבד.

כסכין לצבא בשרות רגיל נוכל להשתמש בסכין שמטרתה הראשונית היא לאו דווקא צבאית נטו – אלא ייעודה כסכין עבודה טובה לשימוש כללי, כך יהיה ראוי לחפש בסכין את היתרונות הללו: סכין לצבא שתהיה קלה לאחיזה, נוחה לנשיאה, קלה להשחזה ובטוחה לשימוש. כסכין טובה לצבא ניתן להסתפק בסכינים של חברות שונות אותן ניתן למצוא באתר סכינים למבינים.

כסכין לצבא אנו ממליצים למשל על הסכין של החברה השבדית MORA, אשר הינה סכין בעלת להב קבוע לשימוש כללי (המיועדת בעיקרון לעבודה קשה). יתרונה של סכין זו הוא בעיצוב נוח של ידית האחיזה, ולהב המעוצב מפלדת סנדוויק קשוחה וחדה כתער לעבודה רציפה שקל להשחיז אותו. הסכין מעוצבת לפי המסורת הסקנדינבית ומזכירה בצורתה את סכיני הציידים בעיצוב  המסורתי.

הסכין היא מעולה ונותנת מענה מצוין ויעיל לצרכי החיל שזקוק לסכין לצבא כציוד הכרחי. הסכין יחסית אינה סכין יקרה כך שאם תלך לאיבוד או 'תעלם' במסגרת 'השלמת ציוד' תוכלו לרכוש אחרת ללא כאב לב.

יש מגוון של סכינים נוספות שיכולות להתאים (ניתן לראות באתר) תלוי תקציב כמובן, לשיקולכם.

אם יש לכם תקציב נוסף לסכין משנית, אנו ממליצים כסכין לצבא לרכוש אולר שווצרי בעל 4-6 פעולות. יש גם מוטלטיטול מצויין לוונגר שיכול לשמש עזר מצויין לחייל לצורך שפצורים.

המונח "סכין הצבא השוויצרי" או Swiss Army Knife נטבע על ידי חיילי ארה"ב לאחר מלחמת העולם השנייה, ככל הנראה משום שהם התקשו לבטא את השם המקורי בגרמנית (Offiziersmesser). מקורו בשוויץ בשנת 1897. המונח נרשם כסימן מסחרי רשום בבעלות החברות ונגר SA וויקטורינוקס AG (שרכשה את וונגר והפכה אותה לחטיבה האתגרית שלה). חברות אלה הינן מאז ועד היום הספקיות הוותיקות של סכיני הצבא השוויצרי והכוחות המזוינים.

האולר השווצרי הוא סוג של  אולר פונקציה רב כלי הניתן לכל חייל בצבא השווצרי כמו שנותנים בצה"ל חוטר או פלנלית לנשק - כלי בסיסי וחלק מהערכה הבסיסית של כל חייל. באופן כללי, האולר יכיל סכין בעלת להב חד מפלדת אלחלד כמו גם כלים שונים כגון מסור, פותחן קופסאות, מברג, פותחן בקבוקים. בדגמים הנמכרים על ידינו ואשר עליהם אנו ממליצים כסכין לצבא ניתן למצוא סכין גדולה (כ-10 ס"מ), מסור מעולה (כ-10 ס"מ), פותחן קופסאות (מברג), פותחן בקבוקים (מברג), חולץ פקקים לולייני ומחורר (כלי חשוב). חשיבות רבה לכך שהלהבים העיקריים ננעלים לעבודה בטיחותית. יש דגמים קטנים יותר ששם הלהב לא ננעל.

טיפ חשוב, תזכרו לאבטח את הסכינים לאפוד שלכם במיתר איכותי ולא קצר מידי.

שיהיה שירות טוב ובטוח, שמרו על חייכם ובריאותכם.

עומר יעבץ ומערכת אתר סכינים למבינים.

הטלת סכינים - מידע והצעות מניסיון אישי

כתב: דורון לביא, תיקונים עריכה והעלאה עומר יעבץ - סכינים למבינים.

הטלת סכינים היא עניין מורכב. מאחר והנושא עלה החליט ברווז לכתוב מדריך מקוצר בנושא. קצת דברים כלליים ועקרונות. נשמח לקבל את הערותיכם.

 

 

הטלת סכינים למתחילים, מדריך מקוצר

יודגש כבר בתחילה כי הדעות המובאות במאמר זה הינן אישיות של הכותב בלבד.
הכותב אינו מעודד שימוש פזיז וחסר אחריות כלשהוא בכלי נשק קר.
האמור בכתבה זו הינו על דעתו של הכותב בלבד.
 

הטלת סכינים איננה נחשבת לצערי כיום כספורט, בניגוד לקשתות, למרות שהעיקרון דומה והעיקר של היכולת של המיתחרה היא קואורדינצייה בשני הענפים.

בעוד קשתות נהנית היום מפופולריות רבה במקומות מסויימים, אין נטייה להקדיש מחשבה רבה מידיי להטלת סכינים - ודיי בצדק לדעתי - בלהט הקרב להיפטר מכלי נשק טקטי שיכול להביא לך ניצחון מטווח קרוב לעומת האפשרות שתחטיא מטווח בינוני, נחשב לדבר מטומטם למדיי ברוב דוקטורינות הקרב ברחבי העולם. המקום היחיד שבו (לידיעתי) הטלת סכינים מוזכרת כקשורה ללחימה היא אמנות הנינג'ה וגם שם הטלת הסכין מהווה לא יותר מהסחת דעת לפני התקיפה בנשק העיקרי.

א. "Gentlemen-choose your weapons", "רבותיי-בחרו כלי נשק"

השלב הראשון במסע שלנו לגילוי אמנות ההטלה צריך להתחיל בבחירת הסכין.
בחירת סכין הטלה שונה מבחירת סכין לשימוש כללי או ספציפי אחר מטיבעה של הסכין. סכיני הטלה מעוצבים, עקרונית, לפי קו מנחה אחד: הרבה מישקל בלהב, ידית קלה מאד, וצורה אווירודינמית יחסית. ברובן הגדול הצורה הכללית היא של פיגיון. היוצאת מן הכלל, למשל, היא ה"true flight thrower" של קולדסטיל.היא מעוצבת בכלליות כמו פיגיון, אך יש לה קצה אחד מושחז כמו סכין רגילה וגב מאד עבה.
ישנן גם סכינים מקצועיות יותר בעלות מישקולות הניתנות לכיוונון.
 

עקרונית ניתן להטיל כל סכין* ברגע שמתוודעים לאיזון שלה.
* ניתן אף להטיל סכינים מתקפלות אך זה גורל אכזר מאד לסכין...מנגנון הנעילה לא יוכל לסבול את העומסים הכבדים הללו.
 

אז איך בוחרים סכין להטלה?
בהטלה ישנם גורמים מסויימים שלא קשורים כלל לבחירת סכין רגילה.אורך הסכין, משקל הסכין וכולי, כולם משפיעים על הביצוע. ואני אפרט:

1. אורך הסכין:
סכיני הטלה מעוצבות כך שברגע שהן עוזבות את היד, עודף המשקל בקצה הלהב יגרום לו להמשיך להסתובב סביב ציר Y באוויר, בצורה של סינוס (~) לערך. הסינוס נובע מהעובדה שברוב הסכינים האיזון הוא לא ממורכז אלא נוטה חזק לכיוון הלהב, ובשעת הסיבוב הסכין "נימשכת" אחרי הלהב למעלה ולמטה,תלוי באורך הסכין, רדיוס הסיבוב יהיה שונה, צורת ההחזקה והשיחרור, בנוסף על המרחק מהמטרה, ישתנו בהתאם.

2. משקל הסכין:
חוקי הפיזיקה קובעים, שככול שמשקלו של עצם כבד יותר כך דרושה אנרגיה רבה יותר להעיפו למרחק.
סכין כבדה טובה מאד לטווח קצר יחסית ומספקת כושר חדירה ("כוח עצירה" בשפה המקצועית) רציני בהרבה מאשר סכין קלה, שיותר קל להעיף אותה רחוק יותר אך העוצמה שלה חלשה יחסית. את ההבדל ניתן לראות ולשמוע בחדירת להב למטרה (גזע עץ כרות למשל - אל תכרתו לבד - חפשו אחד שניכרת כבר ע"י החברה להגנת הטבע !!!).

3. איזון הסכין:
כמו שציינתי בסעיף מס' 1 לעיל, סכין שלא מאוזנת בדיוק במרכז נוטה לקבל סינוס בתנועה שלה למטרה. פרקטית זה לא משנה, הלהב יפגע בדיוק איפה שתכוונו בהתאם לצורת ה'נטישה' את כף היד, אבל זה משנה למרחק שממנו אתם מטילים. סבסוב של סכין ממורכזת( ללא סינוס) נוטה להיות קצת ארוך יותר.
 

ובכן מה בסופו של דבר?!
כל אחד צריך לבחור בסכין שמתאימה לו מבחינת הגודל והמשקל. לברנשים מגודלים, למשל, אני ממליץ על סכין קצת יותר כבדה וארוכה. עקרונית, הדרך הכי טובה לבחור סכין הטלה שתהיה כלי מוצלח בידיים שלך, היא האינטואיצייה.

אחד הדברים שאני חושב שכולנו עושים, גם בלי להרגיש (-: הוא בדיקת האיזון של כל סכין שאנחנו לוקחים ליד... ברגע שתיקח בידך את הסכין המתאימה, אתה תדע. האיזון שלה "ידבר" אליך. אתה "תרגיש" אותה. כמובן, אם היא קלהכבדהמוזרהמכוערת מידיי, לא חייבים לקנות אותה.

דבר אחד אחרון בנוגע לקניית הסכין: סכיני הטלה עשויות מפלדה יחסית פשוטה וזולה מאד. המחיר הכי גבוה, לדעתי האישית, שניתן באופן שפוי להוציא על סכין הטלה בודדת הוא כ-150 ¤ = וגם אז רק אם זו סכין מבית טוב וידוע.

ב. "wow! How did you do that?", או "וואו! איך עשית את זה?"
עקרונית ישנן 2 אסכולות שונות בנושא ההטלה עצמה.

הראשונה טוענת שכדי ללמוד ברמת "מתחילים", צריך "צבא" של סכינים מאותו סוג.לפחות 6.
השנייה טוענת שאם אתה מתחיל דווקא עם מבחר גדול של סכינים, שלכל אחת איזון שונה ומשקל שונה, רק אז אתה באמת יכול להתמחות באמנות ההטלה עצמה, ולא באמנות ה"חזרה על אותה פעולה סטייל פס ייצור".

1. עם סכינים זהות ניתן להגיע לתוצאות מהר יותר לדעתי - אתה לומד לזהות את האיזון בסכין (אתה לומד איך לזהות, לא רק על אותה סכין אלא באופן כללי - כמו בפתגם הידוע: תן לרעב דג, הוא יאכל ליום אחד. תן לו חכה...). מכיוון שאתה חוזר על אותם פעולות שוב ושוב, יותר קל להבין ולפרש את ההתנהגות של הסכין באוויר ולחזות איך היא תפגע במטרה. גם נוח יותר לתכנן מרחקים שונים ושיטות שחרור שונות.
אחרי כל האימונים המפרכים האלה, אפשר לעבור הלאה לצבע של "מעורבות".

2. סכינים מכל הסוגים:
זה כבר יותר קשה. כל סכין מעוצבת אחרת, שוקלת אחרת, מסתובבת אחרת ובכלל- חוויה אחרת וייחודית. למטיל המומחה קל להשתמש באינטואיצייה, אבל למטיל המתחיל צפוי תסכול קל בהתחלה, כי התוצאות לא באות כל כך מהר ובקלות. היתרון הוא הבנה טובה יותר של "איך מטילים", או במילים אחרות-רכישת אינטואיצייה.
מי שראה את "רמבו 2" בוודאי זוכר את הסצנה שבה רמבו, הגיבור האמריקאי "הכל-יכול" (בסרט עצמו עשה כפיל את כל הסצנות המסוכנות) מטיל את הסכין השחורה שלו בעצמה רבה ופוגע בצוואר של שומר על מגדל שמירה בגובה כמה מטרים. זה לא קל כמו שזה נראה, בהמשך תבינו מדוע.

עקרונות ההטלה:
הטלה מבוססת אמנם על הרגש הפנימי, ניתן להסתייע בחישוב מתמטי פשוט.
הקו המנחה להטלה הוא חצי סיבוב, סיבוב שלם, סיבוב וחצי (די נדיר ומחייב אחיזה בלהב) ו-2 סיבובים.

זה מה שהסכין צריכה לעשות כשהיא יוצאת מהיד שלכם בדרך למטרה, ותלוי במרחק מהמטרה ובהחזקת הסכין מהלהב או מהידית.
מרחק של כמטר מהמטרה:החזקת הסכין מהלהב, חצי סיבוב.
מרחק של כמטר וחצי:החזקה מהידית, סיבוב שלם.
מרחק של כ-3 מטר: החזקה מהידית, 2 סיבובים שלמים.
סיבוב וחצי הוא צעד דיי מסובך משום מה ובספרות המקצועית מתעלמים ממנו, בעיקרון ההחזקה היא מהלהב, במרחק של קצת יותר מ-2 מטר.
(המרחקים משוערים...לא יצא לי למדוד אותם בסרט מדידה...(-: )
במרחקים יותר גדולים הסכין מתחילה לאבד את המומנטום וכבר יהיה הרבה יותר קשה לדייק בפגיעה ו"לתקוע" את הסכין במטרה. 6 מטר זה הגבול המוחלט שהצלחתי להגיע אליו.
 

הוראות בטיחות כלליות:
* זה לא משחק ויכול להיגמר רע. לא משנה איפה אתם מטילים או על מה, וודאו שאין ילדים או בוגרים או חיות שעלולים להיפגע כתוצאה מהשימוש בכלי הנשק.
* כדאי כמובן גם לדאוג שהמטרה שלכם תהייה נגישה לאיסוף חוזר של הסכינים, ולא בעלייה או שיפוע כלשהוא.
* ודאו שאין ליד המטרה משהוא קשיח בו עלולה לפגוע הסכין במקרה של פספוס (סלע למשל, גם סלע גיר, יכול לדפוק סכין טובה!).
* קחו עמכם ערכת עזרה ראשונה עם חסם עורקים טוב, אם יקרה משהו שיהיה זמין.
* אם אתם מטילים בחיק הטבע, שימרו על הניקיון. אין קשר להטלה, אבל מרגיז לראות לכלוך בטבע.
* לעולם לעולם לעולם אל תלכו לבדכם להטיל!!! זהו תחביב מסוכן. תמיד עדיף שיהיה לידכם עוד מישהו. עדיף עם פלאפון.
* קחו בחשבון שדי קל לאבד סכין שלא פגעה במטרה. המלצה חמה, מגנט קשור לחוט ארוך יכול לעזור...
הכי חשוב? להנות.
מקווה שעזרתי,
דורון לביא - "ברווז".